Æble

Æble (Malus domestica)

Æble er kendt af alle – dog oftest kun for frugten, mens de andre spiselige dele af træet glemmes. Æble (frugt) findes i mange smagsvarianter, og især med de vilde æbletræer kan det være et stort gætteleg at finde frem til træerne med de bedste frugter.

  • snittede unge blade til salater
  • tørrede blade til te
  • kronblade som pynt til salater
  • blomster til saft og kryddersnaps
  • frugter – rå eller tilberedt – til mad og drikke

Æbler (frugter) er supersunde! De indeholder masser af vitaminer som C, E, K, B1, B2 og B6 der hjælper immunforsvaret. Og mineraler som kalium, jod og zink, der er vigtige for stofskiftet og nervesystemet. Æbler indeholder desuden pektin, der øger mængden af gode tarmbakterier, og siges også at sænke kolesteroltallet.

Også æbleblade er rige af C-vitamin, så æbletræets nyttesæson begynder tidligt.

Æblefrø er svagt giftige. Hvis man sluger dem hele, gør det dog ingenting (de smutter bare gennem tarmsystemet).

  • Vokser forvildet i hegn og skovbryn.
  • Op til 8 m høj træ med en rund og tætgrenet krone.
  • Bladene er ovale til ægformede med en rundtakket kant. Oversiden er mørkegrøn, mens undersiden er grå af en tætte hårklædning.
  • Blomstrer i maj med hvide til svagt lyserøde blomster.Frugterne er de velkendte æbler, som findes i forskellige farver (gul, grøn, rød) og størrelser.
  • Flygtning fra haver. Stammer oprindeligt fra Centralasien, men er blevet dyrket og forædlet gennem tusinder af år.