Brændenælde

Brændenælde (Urtica sp.)

Brændenælde er nemt at genkende – i hvert fald hvis man rører ved den. Der findes forskællige arter, hvor af Stor Nælde (Urtica dioica) og Liden Nælde (Urtica urens) er de mest almindelige. Bag den brændende ydre gemmer der en alsidig nytteplante, og en af de allerbedste vilde spiseplanter:

  • unge blade og skud til supper og stuvinger
  • tørrede knuste blade tilføjes i fx brøddej

Brændenælde siges at være den mest sunde og nærende af alle vilde og dyrkede grønsager. Den indeholder 15% kulhydrater, 5,5% protein, 0,6% fedt og 2,3% mineralske salte (jern, kalium, calsium, magnesium, etc). Den har samme kaloriemængde som kartoffel. Brændenælde indeholder 60 gange mere silicium end salat, 5 gange mere C-vitamin end appelsin, 7 gange mere jern end spinat og 3 gange mere calcium end mælk!

  • Vokser på næringsrig jord, især omkring bebyggelse.
  • Flerårig, 30-200 cm høj (Stor Nælde) eller enårig, 10-45 cm høj (Liden Nælde) urt en fladedækkende, opret vækstform.
  • Alle overjordiske dele af planten er som regel forsynet med hule brændhår.
  • Bladene er 5-16 cm lange, æg- til hjerteformede, tilspidsede (Stor Nælde) eller runde spidse (Liden Nælde) og med savtakket rand. Oversiden er mørkegrøn, mens undersiden er lysegrøn.
  • Stor Nælde er særbo, dvs der findes hunlige og hanlige individer. Liden Nælde er sambo med hanlige og hunlige blomster på samme plante. Blomsterne er små og dannes ved skudspidserne, hvor de sidder i grenede nøgler.
  • Naturligt hjemmehørende i Danmark.