Grå-Bynke

Grå-Bynke (Artemisia vulgaris)

Grå-Bynke kendes nok mest i en lidt ærgerlig sammenhæng, nemlig som en af de mest udbredte pollenallergi fremkaldende planter i den danske natur. Men den har dog også en nytteværdi, og kan bla bruges i madlavningen:

  • unge skud rå eller kogt
  • snittede blade til supper osv
  • skud og blade som smagsgivende fyld i fjerkræ
  • blomstrende topskud til kryddersnaps

Obs! Grå-Bynke er ret markant i smagen, og indeholder desuden forskeligge stoffer som man ikke bør indtage i større stil. Derfor er planten mest anvendelig i små mængder som en smagsgivende indegriens i maden, og ikke som en decideret “grøntsag”.

Tidligere har man brugt Grå-Bynke (i stedet for Humle) i ølbrygning. Den er også blevet brugt i tunge og svært fordøjelige kødretter, da den indeholder stoffer der mørner kød og fremmer førdøjelsen.

  • Vokser på lysåbne arealer, langs vejkanter, omkring huse osv.
  • Flerårig, 60-120 cm høj urt med en stift opret vækst.
  • Bladene er spredtstillede og dobbelt fjersnitdelte med lancetformede bladafsnit. Bladoversiden er glat og mørkegrøn, mens undersiden er behåret og grå.
  • Blomstrer i juli-august med bittesmå rødlige eller gule blomster, der er samlet i oprette kurve.
  • Naturligt hjemmehørende i Danmark.