Hyld

Hyld (Sambucus nigra)

Hyld og hyldeblomstsaft er nok kendt af alle. Men hyld kan også anvendes på andre måder:

  • blomster til saft, te og salat, og som krydderi til snaps, kryddersalt osv
  • stegte blomster som mad
  • bær til saft, suppe og vinfremstilling
  • Syltede umodne bær som kaperserstatning

Hyldebær har et højt indhold af A- og C-vitamin.

Være opmærksom på at bærrene må aldrig spises rå, men skal koges minimum 20 minutter (eller varmebehandles på en anden måde) før de bruges.

  • Vokser i hegn, skov og krat.
  • Lille, løvfældende træ eller en stor busk med oprette hovedgrene og hængende sidegrene. Ofte flerstammet.
  • Bladene er uligefinnede med ovale småblade, og med savtakket rand. Bladoversiden er mørkegrøn, mens undersiden er lysegrøn.
  • Blomstrer i juni-juli, med små hvide blomstrer, der sidder samlet i flade halvskærme. “Bærrene” er sorte stenfrugter.
  • Naturligt hjemmehørende i Danmark (eller muligvis indført i stenalderen 5000-8000 år siden).