Nøkkerose

Nøkkerose (Nymphaea alba)

Nøkkerose eller Hvid Nøkkerose kendes ofte under navnet Hvid Åkande – hvilket er lidt forvirrende da Nøkkeroser (Nymphaea) og Åkander (Nuphar) er to forskellige planteslægter. “Hvid” kan også diskuteres da blomsten egentlig findes i flere farvevarianter. Men en ting er sikkert, Nøkkerose er ganske flot, og så kan dele af planten også bruges til mad:

  • malede jordstængler som tilsætning i mel (Obs! Kræver specielbehandling, må ikke spises rå!)

Nøkkerosens jordstængler indeholder protein (6%) og masser af stivelse (40%), og er blevet brugt som nødmad fx om vinteren når madreserverne er løbet tør og andre afgrøder ikke er tilgelige endnu.

Hele planten er svagt giftig, så jordstænglerne skal behandles før de kan spises. Stænglerne ranses, knuses og tørres. Derefter males de, og melet gennemskyldes og vaskes grundigt. Melet tørres igen, ristes (1 time 180-200 °C), blandes sammen med “almindelig” mel, og kan så bruges fx til brødbagning.

  • Vokser i næringsrige søer og langsomt flydende åer, til ca. 3 meters dybde.
  • Flerårig vandlevende urt, rodfæstet og med langstilkede flydeblade.
  • Bladene er runde eller hjerteformede, og kan bliver op til 20 cm i diameter. Oversiden er læderagtig og mørkegrøn, mens undersiden er rødlig.
  • Blomstrer i juni-august med store hvide flydende blomster.
  • Rodnettet er en tyk og krybende jordstængel med mange trævlerødder.
  • Naturligt hjemmehørende i Danmark, men der findes også forvildede havenøkkeroser i naturen.